Artritis

Alle sider er informative  – ikke terapeutiske. Læs først om B3vitamin.

Dr. William Kaufman

Dr. William Kaufman havde praksis i Conneticut. Han havde så stor succes med behandling af især osteoartritis (artrose, leddegigt) allerede i 1940, at han kunne få breve, hvor der på konvolutten blot stod “The Arthritis Doctor, Conneticut”. Han opfandt også måleudstyr til måling af leds bevægelighed.
Det centrale i behandlingen var store doser af vitamin B3 som niacinamid.

En af Dr. Kaufmans patienter havde så stærk leddegigt, at han ikke kunne bøje sine albuer nok til en blodtryksmåling. Dr. Kaufman gav ham niacinamid i en uge i opdelte doser, og så kunne han bøje armen. Med placebo i en uge, var patienten tilbage, hvor han startede: hans led var stive igen.
Dr. Kaufman: “Man kan ikke give en enkelt stor dosis og få virkeligt gunstige resultater i leddegigt. Det er nødvendigt at opdele doserne, så koncentrationen af niacinamid er ret ensartede i løbet af den vågne dag.” Hans resultater var både klare og elegante: jo større stivhed, desto hyppigere doser.

Dr. Hoffer

Her er Dr. Hoffer’s variant af behandling af såvel osteoartritis som reumatoid artritis. I sidstnævnte tilfælde vær sikker på, at det ikke er en infektion eller en form for gigt forsaget af vedvarende forhøjede niveauer af urinsyre i blodet. Hvis leddet er meget stærkt ødelagt fungerer metoden ikke.
Dr. Hoffer skriver, at resultaterne har været spektakulære.

Dr. Hoffer – Orthomolecular medicine for everyone 2008, side 206-208 gengives i de næste to afsnit:

Behandling af artritis

Moderne behandling af artritis bør udnytte alle de nyttige tilgængelige behandlinger, forudsat at de ikke vil forårsage skade. De mindre giftige behandlinger bør foretrækkes over mere giftige stoffer. Man bør sigte på at lindre smerter så hurtigt som muligt, da smerter er meget stressende, øger tabet af vandopløselige næringsstoffer og reducerer vores immunforsvarssystem. Samtidig skal behandlingen rettes mod de aktuelle årsager, og stoffer, der normalt ikke findes i kroppen, anvendes så lidt som muligt. Når leddene er blevet permanent beskadiget, eroderet eller deformeret, kan medicinsk behandling måske hjælpe, men kirurgisk indgreb vil være nødvendig. Generelt er kirurgi ikke nødvendig, hvis led bevægelighed er mulig måske med lidt smerte. Behandling bør rettes mod alle årsager: infektioner skal behandles, og hvis allergier er til stede, er passende behandling af afgørende betydning, herunder naturlig (orthomolekylær) ernæring og eliminering af fødevarer, som personen er allergisk over for. Natskygge planter (kartofler, tomater, peber og tobak) kan være en faktor i op til 10 procent af artritistilfældene. Eliminering af disse planter i et par måneder forbedrer tilstanden meget, hvis natskygge planter er en faktor.

Behandlinger og tilskud er altid individuelle.

Tilskud

B3-vitamin.
Niacinamid taget i fire doser om dagen bør testes på optimale niveauer, normalt startende med i alt 500 mg dagligt og stigende. For meget niacinamid forårsager kvalme. Hvad der udgør “for meget” varierer fra person til person og skal bestemmes individuelt.

Niacin (nikotinsyre) er meget mindre tilbøjelig til at forårsage kvalme. Niacin virker stærkere og giver samtidig kolesterolkontrol. Niacin kan give kriblen i huden (flush) og rødme, da histamin frigøres og kapillærerne udvider sig. Effekten formindskes ved brug af niacin med langsom frigørelse, og også ved gentagen brug, så histaminlagrene ikke bliver store. C-vitamin hjælper også.. Nogle “artritikere” har sagt, at de nyder niacin “flush”, som opvarmer deres led.
Hvis hverken niacin eller niacinamid tolereres, kan man bruge den en del svagere og dyrere Inositol Hexanicotinate.

C-vitamin. En dosis på 1g eller mere tre gange om dagen kan være fordelagtigt.
C-vitamin er afgørende for helbredelsen af bindevæv og bruskskiver i ryggen, og C-vitamin har tendens til at lindre rygsmerter.

B6-vitamin. B6 kan hjælpe og bør anvendes, hvis der er kliniske tegn på behov for ekstra tilskud.
Zink. Zink bør anvendes sammen med B6-vitamin. Zinksulfat (220 mg) tolereres sædvanligvis godt.
Et ideel indtag kunne være B6-vitamin (50 mg) og zink (10 mg) taget fire til fem gange dagligt.

Vitaminerne A og D3. En kombination af vitaminer A og D3 med calcium og magnesium er blevet anvendt af Dr. Carl Reich til succesfuldt behandling af mange patienter med artritis.

De sædvanlige antiarthritis lægemidler, aspirin, de mere moderne anti-rheumatiske lægemidler og, om nødvendigt, steroider eller guld, kan bruges til hurtig lindring af smerte.
[Aspirin kan optages oralt under tungen, endda så mindre dosis giver samme virkning. Så undgås også eventuelle  problemer med aspirin  i mave/tarm-systemet. o.a.]

En af de store fordele ved næringsstoffer er, at de er kompatible med alle lægemidler, ikke forstyrrer nogen terapeutisk virkning og fremskynder alle helingsprocesser; Medikamenterne kan så langsomt elimineres, så helbredet opretholdes med en god ernæring.
Dr. Hoffer anser artritis som en af de mest ubehagelige symptomer på en generaliseret sygdom af underernæring.

Bemærkning

K2-vitamin. Hvis knoglevæv er truet, herunder i tilfælde af osteoartritis, ville jeg også tage en kombination af  K2- og D-vitamin.
Det relativt nyopdagede K2-vitamin sammen med D-vitamin hjælper med at flytte kalcium fra organer og blodkar til knogler og tænder.
Kombinationen kan f. eks. købes på ebay her
https://www.ebay.com/itm/VITAMIN-D3-K2-TABLETS-5000IU-100mcg-Cholecalcifero-l-MK-7/261639600029
Et dosis med dette produkt kan være 2 tabletter om dagen.
Man kan naturligvis også købe vitaminerne seperat.

Sørg for at kosten indeholder rimeligt med A-vitamin (rød kartoffel, spinat, broccoli, squash, gulerod etc.)
K2-vitamin og passende A-vitamin gør høje doser af D-vitamin problemfrie.

Indkøb i USA

Vitamin-B3 er det væsenlige. Start med lidt.
Man kan senere udbygge behandlingen med det Dr. Hoffer foreslår.

Med sustained release eller time release dvs.  langsom frigørelse kræves generelt blot den halve dosis. Priserne følger dollarkursen. Visse produkter er særligt prisnedsat.
iHerb: Levering tager ca. 14 dage.
(toldgrænsen er 80 kr før fragt; men mere kan gå i gennem. Man kan nægte modtagelse, hvis told opkræves, og bestille igen. iHerb refunderer det meste)

Niacin. Dosis som udgangspunkt kan være 500 mg sustained release niacin pr. 25 kg legemsvægt per. døgn.
Man kan næppe få den angivne dosis på 1,5-3g sustained release i Danmark; men her
https://dk.iherb.com/pr/Now-Foods-Niacin-500-mg-250-Tablets/693
Now Foods, Niacin, 500 mg, 250 Tablets kr.77
Spol ned til billigste fragt er Local post: kr.32

– eller  Niacinamid. Dosis er som ved niacin. Tabletterne er større, derfor et udgangspunkt 1500 mg timed release niacinamid pr. 75 kg legemsvægt per. døgn. 
https://dk.iherb.com/pr/Source-Naturals-Niacinamide-B-3-Timed-Release-1-500-mg-100-Tablets/1348
Source Naturals, Niacinamide, B-3, Timed Release, 1,500 mg, 100 Tablets kr.78
Spol ned til billigste fragt er Local post: kr.35

– eller Inositol Hexanicotinate, hvis de niacin og niacinamid ikke kan tåles.
https://dk.iherb.com/pr/Natrol-Niacin-Time-Release-500-mg-100-Tablets/15932
Natrol, Niacin, Time Release, 500 mg, 100 Tablets kr. 53
Spol ned til billigste fragt er Local post: kr. 42

C-vitamin. Den fordelagtige sustained release udgave med hyben.
https://dk.iherb.com/pr/Now-Foods-C-1000-250-Tablets/466
Now Foods, Vitamin C, 1000 mg, 250 Tabletskr. kr. 101
Spol ned til billigste fragt er Local post: kr.42
Det er lidt over 80 kr grænsen, men stoppes i tolden, så kan man nægte modtagelse, og bestille 100 tabletter udgaven.

Delvis, men enkel forklaring

B3-vitamin modvirker klumpning af røde blodceller. Blodtilstrømningen til vævene i kroppen øges. Det giver mange positive virkninger, og muliggør f.eks. en bedre og hurtigere reparation af skader på led.
Processen kan forstærkes med B12 vitamin, da dette reducerer størrelsen af de røde blodceller. 

Dr. Hoffer skriver, at det er muligt at få øje på en person, hvis blod klumper, ved deres udseende. De er overvægtige, meget blege, svedige og kortpustede. Med niacin vender deres normale farve hurtigt tilbage.

TRADITIONEL MEDICIN
“Moderne medicin er ikke videnskabelig, den er fuld af fordomme, ulogisk og modtagelig for reklame. Læger er ikke undervist til at begrunde, de er programmeret til at tro på, hvad deres medicinske skoler lærer dem og de førende læger fortæller dem. I løbet af de sidste 20 år har lægemiddelvirksomhederne med deres enorme rigdom overtaget medicin og kontrollerer nu dens forskning, hvad der læres og informationerne udgives til offentligheden.”
-Abram Hoffer, M.D.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c@ctz.dk