Allan Cortzen header

Kolesterol-kontrol med niacin

Alle sider er informative  – ikke terapeutiske. Læs først om B3vitamin.

Niacin (nikotinsyre) er en form for B3-vitamin.  Den mest solgte form for B3-vitamin er imidlertid niacinamid; men den duer ikke til kolesterolkontrol.

Lægemiddelvirksomheder er stærkt irriteret over niacin, fordi deres produkter må konkurrere med det. Nogle af deres kolesterolsænkende lægemidler koster op til 150 $ om måneden, mens niacin koster omkring 10 $.
-Abram Hoffer, M.D.

Dr. Hoffer – Orthomolecular medicine for everyone 2008, siderne 71 og 239-40 gengives i de næste 2 afsnit:

National Institutes of Health i Washington, D.C., anbefaler, at forhøjede kolesterolniveauer nedsættes ved kost, og når dette ikke er tilstrækkeligt,
ved anvendelse af stoffer som niacin.
Niacin har følgende terapeutiske anvendelser:

  • Det reducerer LDL-kolesterol. Jo højere initialværdien er, desto større er effekten.
  • Det nedsætter triglycerider i blodet.
  • Det nedsætter lipoprotein(a) niveauer og hæver HDL niveauer.
  • Det hæmmer fri fedtsyremobilisering.
  • Det har antiinflammatoriske egenskaber, der nu anses for vigtige i hjerte-kar-sygdomme.
  • Det genopretter tarmenes gennemtrægelighed til normale niveauer. 

[Dette er blot nogle af niacins mange positive virkninger]

B3-vitamin spiller en særlig vigtig rolle i forebyggelse eller behandling af senilitet. Dr. Hoffer har fundet B3-vitamin meget effektiv til at genoprette hukommelse, forbedre energi, mindske behovet for søvn og øge opmærksomheden. Niacin er særlig værdifuldt på grund af dets udtalte gavnlige effekt på blodkarsystemet (det vaskulære system): Det sænker som nævnt cholesterol, triglycerider og lipoproteiner med lav densitet og hæver lipoproteiner med høj densitet. Dette reducerer udviklingen af åreforkalkning (aterosklerose) og nedsætter dødeligheden fra vaskulære ulykker. Den optimale dosis niacin varierer mellem 3.000 mg og 6.000 mg pr. dag i tre opdelte doser. Generelt er det bedst at starte med mindre doser og langsomt øge dem. 

Niacin kan give kriblen i huden (flush) og rødme, da histamin frigøres og kapillærerne udvider sig. Effekten formindskes ved brug af niacin med langsom frigørelse, og også ved hyppig brug, så histamin-lagrene ikke bliver store.  Da niacin giver en mere effektiv søvn, er det en god ide med indtagelse lige før sengetid.
Flushen kan modereres af aspirin (en tablet før hver dosis niacin) i et par dage, antihistaminer (f.eks. C-vitamin) eller beroligende midler.

Hvis niacin ikke kan tolereres er “inositol niacinate” en anden og lidt svagere udgave af B3-vitamin en mulighed.

En bekendt af mig (AC) ville prøve niacin i stedet for statin for at undgå statins bivirkninger. Jeg viste hende en udskrift af Dr. Hoffers metode. Hun spurgte sin læge om hun ville være i fare for at dø, hvis hun prøvede metoden i 3 mdr. Lægen svarede, at det var hun ikke, men at metoden nok ikke virkede.
En formiddag fik jeg en opringning fra hende. Hun fortalte, at efter indtagelse af sustained release niacin var det begyndt at kriple mærkeligt i hovedbunden og derefter i ører og kinder. da hun så sig i spejlet var ører og kinder røde. Den let prikkende følelse bredte sig til andre kropsdele. Jeg sagde straks at det var den såkaldte flush, og ikke et tegn på at hun var ved at forlade denne verden, tværtimod.
Tre mdr. senere fik hun taget blodprøver. Ved den efterfølgende konsultation hos lægen virkede han noget forlegen, da han sagde at det totale kolesteroltal var gået ned fra 5,4 til 4,1 [dvs. langt under grænsen på 5,0 mmol/l] og at de relaterede andre tal også var faldet til normale værdier.

Sundhedsstyrelsen FDA i USA, https://www.fda.gov/downloads/forconsumers/byaudience/forwomen/freepublications/ucm179918.pdf
nævner kolesterolkontrol med bl. a. niacin og omega-3..
Dermed er omega-3 en tredie naturlig (orthomolecular) mulighed, f.eks i form af Budwigs omega-3 creme.

 

Med sustained release eller time release dvs.  langsom frigørelse kræves generelt blot den halve dosis. 

Dosis som udgangspunkt kan være 500 mg sustained release niacin pr. 25 kg legemsvægt per. døgn 
Niacin – eller Inositol Hexanicotinate, hvis niacin ikke kan tåles.
Dosis er dog altid individuel.

Indkøb

Det nok praktisk med Indkøb i USA for at få de store tabletter med langsom frigørelse.

 

c@ctz.dk