Allan Cortzen header

Bor

Opdateret juli 2024. Tekst, der er blå, indikerer ofte et link!  Alle sider er informative  – ikke terapeutiske.

Her vises de fire biskjoldbruskkirtler på den bagerste del af skjoldbrusk kirtlen

Bor findes i hele kroppen med den højeste koncentration i biskjoldbrusk (parathyroid) kirtlerne, efterfulgt af knogler og tandemalje. Disse kirtler regulerer absorption og metabolisme af calcium, magnesium og fosfor og er derfor vigtige for tænder og knogler og led.

Bormangel
Vi har brug for 3- 10 mg bor / dag. I tyrkiet og Israel er det naturlige indtag 20- 30 mg.
(Dødelig dosis for voksne er ca. 15 gram og for babyer 2 gram.)
(Flechas, https://www.youtube.com/watch?v=TJp7SW1pY2I ,
her fortæller han at mellem år 40 og 40½ mistede han 2,5 cm højde. Herefter tog han bor, og ved 60 år var højden uændret.)

Hvis parathyroid kirtlerne Ikke får nok bor, bliver de overaktive og frigiver for meget parathyroid-hormon, hvilket hæver blodniveauet af kalk, der typisk tages fra knogler og tænder. Dette fører til slidgigt og andre former for artritis, osteoporose og også nedbrydning af tænderne. Bormangel kombineret med magnesiummangel er særlig skadelig for knogler og tænder.
Med fremskreden alder fører høje blodniveauer af kalk til forkalkning af blødt væv, der forårsager muskelsammentrækninger og stivhed; forkalkning af kirtler, især pinealkirtlen og æggestokkene. Dette kan føre til arteriosklerose, nyresten og forkalkning af nyrerne, der i sidste ende fører til nyresvigt.

 

Produktion af fosfat gødning

 


Bor fra ernæring 

Gode kilder er f.eks. rosiner (allerbedst), abrikoser, nødder, avocado. Kød, fisk indeholder ikke bor. Oversigt.
Kunstgødning hæmmer meget stærkt planters optagelse af bor.

 

Borforbindelser, brug og indkøb findes nederst på siden


Bor har positive sundheds egenskaber i relation til efterfølgende 

Hjernen
Forbedrer hjernens elektriske aktivitet, den samlede kognitive ydeevne, kort- og langtidshukommelse og øje-hånd-koordination.
På grund af den første er det måske vanskeligt at sove, hvis du tager det ved sengetid. Omvendt kan det måske bruges, hvis du ønsker at holde dig vågen f.eks. under kørsel eller ved studier.

Den anti-inflammatoriske virkning er meget betydelig
Inflammation kan forårsage problemer som ledsmerter, muskelstivhed, rødme eller hævelse, alvorlig hovedpine og endda tab af ledfunktion. Flere store populationsbaserede, kliniske studier har specifikt vist, at niveauer af en forbindelse kaldet C-Reactive Protein (CRP) vokser med inflammations niveauet. Desuden er højere niveauer af CRP stærkt forbundet med lavere knogle mineraltæthed (BMD). Bor kombineret med en plantebaseret calcium, har vist sig hos mennesker at reducere blodniveauerne af CRP markant, hvilket har en enorm indflydelse på vores knoglesundhed.

Som det ses på eksemplet fra Canada 2014, når ca. halvdelen af befolkningen at få artritis i deres liv. Det er derfor klogt at forebygge eller angribe problemet i starten.

Artritis (gigt)
Artritis er forårsaget af led-inflammation.
Bor blev først brugt mod artritis af Rex Newnham i sin berømte behandling af artritis .
Bor er også effektivt for andre former for gigt, såsom reumatoid artritis, juvenil artritis og Lupus (Systemic Lupus Erythematosus). Bor gør knoglerne meget hårdere og synovialvæsken, der smører leddene, bedre.
Bor er blevet ordineret til behandling af gigt i Europa, især i Tyskland siden de tidlige 1970’ere. Hos nogle artritis- og osteoartritis patienter har bor (> 6 mg / dag) gjort dem symptomfrie.

 

Oxidativt stress reduceres, og immunsystemet forbedres
Bor øger niveauer af antioxidante enzymer, f.eks. glutathione peroxidase. I dyreforsøg nedsatte bor ikke kun oxidativt stress, men det øgede antioxidantens forsvarsmekanismer hos dyrene og regenererede beskadigede væv i deres lever, nyrer og hjerne.

Cellevægge
I planter såvel som dyr er bor essentiel for cellevæggenes integritet og funktion, og måden signaler overføres gennem membraner.

Bor er i stand til at rense receptorpositionerne i cellemembraner.
Dette er især vigtigt for diabetes type 2 og hypothyroidisme type 2.

Metabolske processer
Hjælper med at fremskynde metabolske processer som knoglevækst og sårheling.

Diabetes
Bor hjælper din krop med at metabolisere insulin.
Kan hjælpe med at reducere mængden af insulin til det nødvendige for at opretholde optimal plasmaglukose. Dette er baseret på flere dyreforsøg.
Ved hjælp af bor og en sund kost kan du holde dit blodsukkerniveau nøjagtigt, hvor du vil have dem.

Calcium og magnesium
Bor øger calcium- og magnesium absorptionen og mindsker calciumtab i urinen. Dermed forebygges eller afhjælpes nyresten.

Kræft
Et stigende antal artikler har indikeret, at bor har antikræft egenskaber.
Bor forebygger/behandler kræft ved kræft i prostata, livmoderhalsen og lunger.
Der er ikke set nogen negative bivirkninger i forhold til bor i relation til bryst-, æggestok- og prostata kræft, udelukkende det modsatte.
Befolkningsundersøgelser har vist en omvendt sammenhæng mellem bor fra ernæring og prostata, livmoderhalscancer og lungekræft.
Cellekulturundersøgelser har vist bor hæmmer væksten af nogle typer prostata og brystkræftceller.
Bor kan hjælpe med bivirkninger af kemoterapi.
Prostatakræft
Borforbindelser hæmmer aktiviteten af ​​mange serinprotease enzymer, herunder prostata-specifikt antigen (PSA, en vigtig prostatacancermarkør).
Nylige undersøgelser indikerer, at forhøjet PSA kan fremme prostatacancer via dens nedbrydningseffekter på den ekstra-cellulære proteinmatrix (proteinet, der omgiver celler) i prostata.
Nedbrydning af disse cellulære barrierer kan gøre det muligt for prostatacancerceller lettere at metastasere og sprede sig.
Ved hjælp af en valideret dyremodel for prostatakræft fandt forskere, at oral indgivelse af forskellige koncentrationer af en borholdig opløsning hos forsøgsobjekter førte til betydelige reduktioner i tumorstørrelse, der varierede fra 25% til 38%.
PSA
Endnu mere imponerende faldt PSA-niveauer med forbløffende 86-89% hos forsøgsdyr, der modtog bor. I modsætning hertil oplevede dyr, der ikke modtog supplerende bor, ingen reduktion i tumorstørrelse eller PSA-niveau. Disse opdagelser antyder, at supplerende bor kan hjælpe med at skrumpe prostata tumorer, mens PSA reduces. Dette er især vigtigt i lyset af den nylige opdagelse af, at PSA i sig selv kan bidrage til prostatacancer. At sikre tilstrækkeligt borindtag bør derfor betragtes som en kritisk komponent i enhver strategi for at forhindre prostatacancer og opretholde optimale PSA-niveauer.

Knogler (tænder indbefattet)
Bor øger levetiden og tilgængeligheden af hormoner og D-vitamin.
Bor fremmer sund hormonfunktion af østrogen, skjoldbruskkirtelhormoner, insulin og progesteron, som alle f.eks. involveret i at opbygge sunde knogler. Vitamin K2, A, D og magnesium er også afgørende for knoglesundheden.
K2-vitamin aktiverer A- og D-vitamin, således at A-vitamin fjerner calcium fra blødt væv og defekte knogler, og D-vitamin placerer calcium i knogler. Calcium kommer normalt rigeligt fra mad og bedst fra planter, ikke kosttilskud.
Magnesium spiller en væsentlig rolle i knogledannelsen; det er et kritisk mineral, der bidrager til den strukturelle udvikling af knogler ved at påvirke aktiviteten af ​​osteoblaster og osteoklaster, de celler, der er ansvarlige for knogledannelse og resorption. Tilstrækkelig indtagelse af magnesium hjælper ikke kun med at opretholde knogletætheden, men hjælper også med at fungere korrekt af enzymer involveret i knoglemineralisering. Magnesium er også et afgørende element, fordi det er  nødvendig for aktivering af vitamin D.
D-vitaminmangel er blevet knyttet til en overflod af alvorlige sygdomme som for eksempel højt blodtryk, diabetes, kræft og tab af knogletæthed.

Antiseptiske egenskaber og lignende
Bor har antiseptiske, antifungale og antivirale egenskaber, men kun let antibakteriel virkning. Bor hæmmer væksten og reproduktionen af mange mikroorganismer.

Bor har vist sig at ødelægge biofilmlag (https://custommedicine.com.au/health-articles/candida/)

Øger østrogen niveauer hos postmenopausale kvinder
Østrogen påvirker følgende: Sund knoglemetabolisme, regulering af indtagelse af ernæring, opretholdelse af kropsvægt, glukoseniveauer og insulinfølsomhed.

Øger testosteron niveauet hos mænd
Testosteron viser sig at øge muskelmassen, skærpe hukommelsen og koncentrationen, øge libido og forbedre energiniveauet. I en undersøgelse  blev testosteronniveauer mere end fordoblet, når der blev givet bortilskud til mænd med tidligere diæt med lavt bor. Den samme undersøgelse viste efter kun en uge en højere konverteringsgrad af total testosteron til det vigtige frie testosteron.

Bor har endda vist sig at reducere toksicitetsniveauer af tungmetaller
Dette gælder arsentrioxid, kolloid bismut-subcitrat, kadmiumklorid, kviksølvklorid og blyklorid. I en kinesisk undersøgelse blev borax brugt til at fjerne fluorforbindelser. (Nummer 5 i en YouTube-serie: The Borax and Boron Miracle )

Borforbindelser, brug og indkøb

Boraks
Boraks er den største kilde til Boron og findes i saltaflejringer i Californien og Tyrkiet. Det sælges almindeligvis som teknisk, rengøringsmiddel i landbruget eller husholdning. Det har en minimumsrenhed på 99 til 99,5%, hvor urenheder består af natrium, kalium, calcium, chlorid, bicarbonat, carbonat, sulfat og phosphat, men ikke toksiske eller tungmetaller. Farmaceutisk kvalitet er ikke mærkbart ren eller bedre.

Walter Last dokumenter, hvorfor bordsalt mere giftigt end boraks. I mange lande er salg af boraks blevet forbudt siden 2010. Man kan undre sig over hvorfor. Boraks pulver sælges på ebay, bare søg efter “pure Borax”. Læs om afgifter nederst på siden, hvis pulveret ikke kommer fra EU.

Borsyre
Borax er natriumsaltet af den svage borsyre. Borax er stærkt alkalisk med en pH-værdi mellem 9 og 10. Borsyre har pH ca. 5. Borsyrepulver sælges på ebay, bare søg efter “pure boric acid”. Læs om afgifter nederst på siden, hvis pulveret ikke kommer fra EU.
Walter Last anbefaler ikke borsyre.

Brug af boraks
Walter Last giver en procedure, hvordan man bruger boraks. Først fremstilles en flaske 1 liter koncentreret bor:
Opløs først en let afrundet teskefuld (5-6 gram) boraks i 1 liter vand af god kvalitet. Denne koncentrerede løsning skal holdes uden for rækkevidde af små børn.
Standarddosis = 1 tsk. (5 ml) koncentrat pr. dag indtaget i drikkevarer sammen med mad. Dette giver 25 til 30 mg boraks eller ca. 3 mg bor. Hvis det føles rigtigt, kan en anden dosis sammen med et senere måltid. Hvis det er uden nye problemer, kan man fortsætte på ubestemt tid med 1 eller 2 doser dagligt.
Walter Last beskriver i sin artikel, hvordan man bruger boraks til Candida, andre svampe og mycoplasmaer eller til fjernelse af fluor
Fra Earth Clinic forum fandtes nogle entusiastiske indlæg om vaginal fungal infektion f.eks. fra candida:
Boraks syntes at være mere effektiv end andre lignende midler. Almindeligvis blev en stor gelatinekapsel fyldt med boraks eller borsyre indsat ved sengetid i flere nætter eller op til 2 uger. Alternativt kunne pulveret blandes med kølig halvstørknet kokosolie ved påsmøring eller indlejring.
På YouTube vises, hvordan man behandler Athlete’s Foot.

Oral indtagelse
Indtagne bormineraler udskilles hurtigt og næsten fuldstændigt med urinen. Et kelateret (kemisk organisk) produkt kan absorberes og bruges bedre end boraks. Oral indtagelse fungerer ikke i tilfælde af problemer med candida, andre svampe eller mycoplasmaer.

Køb af bor
Bor, keleret, fås på eBay (Søg SWANSON TRIPLE BORON). Vælges EU kan afgiftsfælder undgås..

Walter Last 2016, https://pforlife.com/borax-conspiracy.html
https://www.lifeextension.com/magazine/2006/8/aashttps://www.algaecal.com/algaecal-ingredients/boron/boron-benefits/
https://www.algaecal.com/algaecal-ingredients/boron/boron-sources/
https://www.algaecal.com/expert-insights/lara-pizzorno-many-benefits-boron/
https://vitamindwiki.com/Vitamin+D+and+Boron
https://www.ebay.com/itm/pure-Borax-Sodium-Tetraborate-Decahydrate-99-9-50gm-export-quality/273286993537?hash=item3fa12c9681:g:oYcAAOSwj6lbH4Ls

Synes du denne artikel om bor var interessant? Så vil du sikkert også kunne lide denne artikel omkring: Jod.