Allan Cortzen header

Budwig diæten

Alle sider er informative  – ikke terapeutiske. Læs først Budwigsiden.

Her kan du læse nærmere omkring Budwig diæten. Først følger et par indledende bemærkninger i forhold til Budwig diæten:

  • Måltidernes størrelse er selvfølgelig afpasset personens behov. De nævnte indtag af vin er også for at gøre det lettere for den meget syge at lægge de smertestillende midler på hylden.
  • Honning, dadler, figner, frugtjuice [Verma: stevia blade pulver] benyttes som eneste sødemidler.
  • Vælg økologiske produkter i rimeligt omfang.
  • Hørfrøolien skal være økologisk og koldpresset.

Særlige produkter:

  • surkål er væsentlig
  • boghvede er væsentlig
  • papaya frugt anbefales. En grund til dette er det protein splittense enzym papain.

Urter: Her er nogle urter eller krydderier, der kan bruges i forbindelse med måltider. Der er mange flere.
Desuden mælkebøtterod.

Nogle smerte-lindrende naturlige stoffer. Der er flere.
Papaya
Gurkemeje
Ingefær
Vand
Corydalis (Yan Hu Suo). Corydalis bør ikke tages af gravide eller ammende kvinder.

 

Det følgende indeholder forskellige afsnit, som forklarer fremgangsmåden for Budwig diæten.

Startfase

Budwig angav flere muligheder afhængig af sygdomsgrad.

For den lidt stærkere udover nedenstående indtages om formiddagen frisk gulerods juice, og i øvrigt friske juices efter behov f. eks. ud fra gulerødder, selleri med æble, rødbede med æble.

Den alvorligt syge har mest gavn af at holde sig til det mest enkle, havresuppe og urtete.
Højst tre dage med havre-suppe eller grød efter behov med friskmalede hørfrø evt. sødet med lidt honning. Hver dag mindst tre måltider med i alt op til 200 g nymalede hørfrø.
Derudover en varm drik mindst tre gange pr. dag f. eks. urtete eller grøn te evt. sødet med lidt honning. Pepermynte, hyben og katost er gode urter i en te.
Hvis det er vanskeligt at indtage føde, kan nymalede hørfrø blandet med honning, i juice bruges i en overgangsfase.  See linomel.

Før morgenmåltidet

1 glas surkål-juice, der forbedrer fedtoptagelse gennem tarmvæggen og fordøjelsen som helhed, og som har mange andre fremragende egenskaber.
Se surkål, som er et hovedpunkt i protokollen.


Morgenmåltid

Morgen måltid. Nymalede hørfrø under cremen.

Først 1 cop urte te eller lejlighedsvis grøn/sort te. Sød evt. med lidt honning. Citronsaft kan tilsættes.

Omega3creme til morgen-måltidet er gennemgået på intro-siden.

Nu anrettes Omega3cremen med 15 g (2 spsk.) groft-nymalede hørfrø, og desuden med f. eks årstidens bær, frugtstykker fra f. eks. æble, banan, fersken, abricos, pære, etc. For at give variation gerne med f. eks. frugt juice, hyben juice, havtorn juice, en smule (kværnede) nødder, frugtmasse fra blending, rosiner, etc.
Hvis det er muligt, skal måltidet spises med det samme, da de nymalede  hørfrø begynder at blive harske i luften efter for 10-15 minutter. Hørfrøene kan delvist beskyttes under – eller blandet med Omega3 cremen.

Formiddag

1 glas frisk grønsags juice f. eks. ud fra gulerod varier med æble eller selleri, selleri med æble, rødbede med æble, radise, brændenældesaft med citron. Gulerod med rødbede er god for leveren og en stærk kræft bekæmper. Rødbede alene er for kraftigt virkende. Balance er vigtig.

Før frokosten

14 g (1 spsk.) hørfrø nymales og oprøres i ren frugt juice eller måske i champagne eller musserende vin.

 

Frokost

1. Salat anretning med Omega3dressing  beskrevet på intro-siden.

Som salat kan f. eks. bruges: mælkebøtte, selleri , feldsalat, radise, surkål, peberrod, grøn paprika, kulsukker, romersk salat, spinat. [Iceberg synes ikke intens nok.] Spirer er fremragende, især hjemmeavlede. Det er også værd at overveje revne grønsager, som f. eks. gulerødder, kål af en eller anden art og rodfrugter.
Kan krydres med citronsaft, sennepspulver [forsigtig!], karse, oregano, timian, dild, persille etc. og endvidere sennep, sur pickles- alt efter egen smag. Himalaya-salt kan bruges. Ved at variere med forskellige urter og krydderier er nye overraskelser, der kan gøre retten særligt tiltalende, altid mulige.

2. Kogte eller dampede grøntsager. Heri kan indgå f. eks. kartofler, ris med skal, boghvede , hirse. Havregrød/suppe kan også bruges.

Serveres bedst med elektronsmør og krydderurter. Lejlighedsvis er en god soyasauce en mulighed. Kartofler går godt f.eks. med purløg og caraway.
3. Dessert kan være en frugtsalat, evt. med en teskeful vodka, rom eller frugtbrændevin.

Eftermiddag

Juice med eller uden 2 spsk. nymalede hørfrø.

Aftensmåltid

Det skal være let. Bruges kan f. eks ris, boghvede, havre, soya eller andet lignende. Gryn er udmærket.
Lettest at indtage er nok boghvede grød/suppe. Kan kombineres med en velsmagende sauce evt. sødet med honning, gerne med elektronsmør for at gøre retten mere ernærende og energigivende.
Undgå hvedekim, men ikke hvedekimolie. [Verma: Undgå sojsbønner og majs.] Sukker skal altid undgås.

Aften

Det er tilladeligt at drikke et glas rødvin evt. sødet med honning.