Selens biologiske funktioner er for eksempel omdannelse af brintoverilte til vand i skjoldbruskkirtlen, nedbrydning af frie radikaler, lipidperoxidation af cellemembraner, som forbedres af vitamin E. Det hjælper med at styrke immunforsvaret, forhindre hjerte-kar-sygdomme, beskytte hud, øjne og hår, mindske risikoen for kræft, især i tarmen, lungerne og prostata. Muskler og leveren forsyner selen med hjerne og endokrine kirtler (hypofyse, skjoldbruskkirtel og køn), som bruger det i deres funktioner. Det udskilles næsten fuldstændigt med urin og afføring. En lille portion udskilles med sved og spyt. Mangel på selen kan forårsage hjertesygdomme, muskelsvaghed, ændringer i hudpigment og skader på bugspytkirtlen.
Selen er giftigt i store mængder og kan forårsage mavesmerter, diarré, kvalme, irritabilitet, træthed, dermatitis og alopecia. Et tegn på for meget selen er en karakteristisk lugt af hvidløg i sved og udåndet luft.
Det voksne behov for en voksen er ca. 55 mcg.
Selen findes naturligt i: indvolde, fisk, muslinger, kød, mælk og mælkeprodukter; ølgær, korn spirer, pasta (især hvis den er fremstillet af hård hvede), ris; svampe, nødder, hvidløg, frugter og grøntsager generelt.
Selen er også et grundlæggende element i kroppen og har store anti-kræftegenskaber, især mod prostatakræft. De moderne spisevaner for den vestlige befolkning har drastisk reduceret indtagelsen af selen gennem mad. Selen er essentielt for de enzymatiske reaktioner, der er ansvarlige for glutathion-syntese, et kraftfuldt, naturligt og endogent antioxidantmolekyle, der findes i alle celler. En mangel på selen i fødevaren fører til immunsuppression (til en formindsket modstand over for infektionssygdomme), kroppens nedsatte antitoksiske evne og degenerative sygdomme samt kræft.
http://www.keymelatonin.dk/kelateret_selen.php
Læs også om mineralet bor, som er essentielt for mange kropslige funktioner.